top of page

5 Βήματα για την αμεση αντιμετωπιση μίας κρισης πανικου


Οι κρίσεις πανικού είναι ένα πολύ απότομο ξέσπασμα επώδυνων συναισθημάτων, που κατακλύζουν το σώμα και το μυαλό με έντονη αίσθηση φόβου και δυσφορίας. Οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται ποτέ ξαφνικά ή στα καλά καθούμενα. Τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα χρόνιου στρες και κακής συναισθηματικής διάθεσης. Το πιο συχνό «λάθος» που κάνουν όσοι πάσχουν από κρίσεις πανικού είναι ότι προσπαθούν να τις «διώξουν» (δικαιολογημένα φυσικά), φοβούμενοι ότι θα πάθουν κάτι κακό εξαιτίας τους. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από την τρομερά δυσάρεστη αίσθηση που προκαλούν, οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούν απολύτως καμία βλάβη στον οργανισμό. Παρακάτω παρατίθενται κάποια βασικά βήματα, για την άμεση αντιμετώπιση ενός επεισοδίου πανικού, την ώρα που αυτό εκτυλίσσεται:


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ


Τη στιγμή που συμβαίνει η κρίση πανικού είναι βοηθητικό να αναγνωρίσει κανείς ότι φοβάται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο. Πέρα από την έντονη αίσθηση του φόβου δεν υπάρχει κάτι χειρότερο να πάθει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τον πανικό σαν να είναι κάτι επιθυμητό, αλλά δίχως να του «αντιστέκεται», παίρνοντας απόφαση ότι είναι κάτι αναπόφευκτο που δεν θα του προξενήσει καμία περαιτέρω βλάβη.Το να αγνοήσει κανείς τον πανικό, να υποκριθεί ότι δεν συμβαίνει ή να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή του με άσχετα πράγματα δεν είναι καθόλου ωφέλιμο. Αντίθετα μάλιστα όλα αυτά μπορεί να επιτείνουν την έντασή του επεισοδίου.


ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ


Πολύ συχνά, όταν ξεκινάει η κρίση πανικού αυτός που υποφέρει νιώθει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί, να θυμηθεί ή να συγκεντρωθεί σε τίποτα. Σ’ αυτή τη φάση είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς μέχρι να ανακτήσει τις παραπάνω ικανότητες (για να μπορέσει κατά το επόμενο στάδιο να αναλάβει δράση). Δεν έχει νόημα να βιαστεί κανείς να ξεφύγει από τον πανικό για να ανακουφιστεί. Αυτό που βοηθάει είναι να περιμένει μέχρι να έρθει από μόνη της η ανακούφιση. Στη συνέχεια είναι σημαντικό αυτός που υποφέρει από την κρίση πανικού να προσπαθήσει να παρατηρήσει την κατάσταση που βιώνει με έναν πιο ουδέτερο τρόπο, σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής του εαυτού του (χωρίς να θυματοποιείται ή να βιώνει έντονα συναισθήματα).


ΑΝΑΛΗΨΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ


Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να μην προσπαθήσει αυτός που υποφέρει να τερματίσει τον πανικό (αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως). Αντίθετα, πρέπει να σκεφτεί κανείς με τι τρόπο μπορεί να κάνει τον εαυτό του να αισθανθεί έστω και λίγο πιο άνετα – μέχρι να τελειώσει ο πανικός. Κάποιοι βγαίνουν σε έναν εξωτερικό χώρο, άλλοι πλησιάζουν ή απομακρύνονται από ένα αγαπημένο πρόσωπο. Το άτομο πρέπει να κάνει οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ότι είναι βοηθητικό. Οι βαθιές αναπνοές βοηθάνε πολύ τους περισσότερους ανθρώπους σε αυτή τη φάση. Κάποιοι άλλοι μιλούν σιωπηλά στον εαυτό τους υπενθυμίζοντάς του ότι βιώνουν υπερβολικά έντονη δυσφορία και όχι κάποιο κίνδυνο κλπ. Εξίσου βοηθητικό είναι να εστιάσει κανείς στα σημεία του σώματος, στα οποία αντανακλάται περισσότερο η αίσθηση του πανικού και να πραγματοποιήσει σε αυτά κινήσεις έντασης και χαλάρωσης, εάν αυτό είναι εφικτό



ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΗΜΑΤΩΝ


Ορισμένες φορές, ενώ νιώθει κανείς ότι ηρεμεί από την κρίση πανικού, ξαφνικά νιώθει άλλο ένα «κύμα» πανικού να πλησιάζει. Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν βοηθάει καθόλου να σκεφτεί κανείς σε αυτή τη φάση «Ωχ ήρθε πάλι και τι θα κάνω!». Όταν συμβεί αυτό, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ξαναρχίσει τα παραπάνω βήματα από την αρχή.


ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ


Σε αυτή τη φάση πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι οι κρίσεις πανικού πάντοτε τελειώνουν. Μάλιστα τελειώνουν ανεξάρτητα από το τι κάνει αυτός που υποφέρει. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για να τις αντιμετωπίσει είναι να περιμένει τα τελειώσει η κρίση – ακολουθώντας οτιδήποτε τον κάνει να νιώσει έστω και λίγο πιο άνετα κατά τη διάρκειά της.


Τα παραπάνω βήματα προτείνονται για την άμεση ανακούφιση κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κρίσης πανικού. Όλα τα παραπάνω δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για την οριστική αντιμετώπιση και την αποφυγή της χρονιοποίησης των κρίσεων πανικού Ατομική Ψυχοθεραπεία, η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία ή η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους, που παρέχεται από επιστήμονα Ψυχολόγο, σε αυτές τις περιπτώσεις επιφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.


Πρόσφατα Posts