top of page

Εσύ τι τύπος ερωτικού συντρόφου είσαι;



Σύμφωνα με τη νεοψυχαναλυτική σχολή και τις έρευνες της Κοινωνικής Ψυχολογίας, οι ενήλικες κατατάσσονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους ερωτικών συντρόφων: τον ασφαλή, τον αγχώδη, τον απορριπτικό και τον αμφιθυμικό τύπο. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους βιώνει και συμπεριφέρεται διαφορετικά στους συναισθηματικούς δεσμούς που συνάπτει και διεκδικεί με διαφορετικό τρόπο την ηρεμία και την ασφάλεια που απορρέει από τις ανθρώπινες σχέσεις. Όμως,


ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Ο ΚΑΘΕ ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ;


Ο ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ: Ο τύπος αυτός απολαμβάνει και επιδιώκει την επαφή και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης θέλει να βασίζεται συναισθηματικά στην ερωτική του σχέση και καταφέρνει να αποκομίζει μία αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας από αυτήν. Oι ασφαλείς ερωτικοί σύντροφοι είναι ικανοί και πρόθυμοι να στηρίξουν τον ή την αγαπημένη τους, όποτε τους χρειάζεται και γενικότερα δεν δυσφορούν όταν οι άλλοι τους πλησιάζουν συναισθηματικά. Οι ίδιοι εμπιστεύονται τους συντρόφους τους και συνήθως συνάπτουν ισότιμους συναισθηματικούς δεσμούς με τους άλλους. Οι ασφαλείς ερωτικοί σύντροφοι συνήθως προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες παρείχαν με συνεπή και ουσιαστικό τρόπο στα παιδιά τους τη φροντίδα και την προστασία που αυτά είχαν ανάγκη.


Ο ΑΓΧΩΔΗΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ: O αγχώδης τύπος συντρόφου ανησυχεί διαρκώς ότι ο σύντροφός του δεν τον αγαπάει, ότι μπορεί να τον απατήσει και ότι γενικότερα δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος. Οι συναισθηματικά αγχώδεις ενήλικες έχουν την τάση να βιώνουν συχνότερα άγχος εγκατάλειψης μέσα στη σχέση τους. Συχνά μάλιστα «προσκολλώνται» με εμμονή στα αγαπημένα τους πρόσωπα, παρ’ όλο που αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορεί να προκαλεί στους άλλους δυσφορία. Επίσης οι συναισθηματικά αγχώδεις ερωτικοί σύντροφοι τείνουν να εκδηλώνουν υπερβολικά επίμονη ενασχόληση με τα διαπροσωπικά ζητήματα, έντονη ανάγκη για προστασία από τους άλλους και αμφιβολία για τη διαθεσιμότητα των αγαπημένων τους. Οι συναισθηματικά αγχώδεις ερωτικοί σύντροφοι συνήθως προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες κατά την παιδική ηλικία δεν τους παρείχαν με συνεπή και ουσιαστικό τρόπο τη φροντίδα και την αγάπη που είχαν ανάγκη.

Ο ΑΠΟΡΙΠΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ: Ο απορριπτικός ερωτικός σύντροφος γενικά αποφεύγει τις συναισθηματικές επαφές με τους άλλους, δείχνει δύσκολα εμπιστοσύνη στον αγαπημένο ή την αγαπημένη του και βασίζεται συναισθηματικά μόνο στον εαυτό του. Συχνά, οι απορριπτικοί ερωτικοί σύντροφοι αισθάνονται εκνευρισμό, όταν οι άλλοι τους πλησιάζουν συναισθηματικά και τις περισσότερες φορές αδυνατούν να ευχαριστήσουν και να ικανοποιήσουν συναισθηματικά το άτομο με το οποίο διατηρούν σχέση. Μιλούν σπάνια για τα προβλήματά τους, δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και συχνά καταφεύγουν στη κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών για να «καλμάρουν» την ένταση που τους προκαλεί η ανθρώπινη επαφή. Συνήθως οι απορριπτικοί ερωτικοί σύντροφοι έχουν μεγαλώσει μέσα σε οικογένειες, οι οποίες κατά την παιδική ηλικία δεν ικανοποιούσαν καθόλου τις συναισθηματικές των παιδιών τους, με αποτέλεσμα αυτά να συνηθίσουν και ως ενήλικες να μην τις εκφράζουν, αλλά να τις καταπιέζουν.


Ο ΑΜΦΙΘΥΜΙΚΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ: Ο συγκεκριμένος τύπος ερωτικού συντρόφου βιώνει με ένταση δύο πολύ αντιφατικές καταστάσεις: Από τη μία πλευρά νιώθει έντονη ανάγκη για συναισθηματική αλληλεπίδραση και ανθρώπινη επαφή, ταυτόχρονα όμως βιώνει και μία έντονη δυσφορία όταν τον ή την πλησιάζει ο ερωτικός του σύντροφος. Οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο συνήθως δεν διαθέτουν μία ξεκάθαρη αίσθηση στο μυαλό τους για το αν τελικά τους ηρεμεί ή τους προκαλεί ένταση η ανθρώπινη επαφή με τους άλλους. Συχνά, οι αμφιθυμικοί ερωτικοί σύντροφοι έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες, στις οποίες επικρατούσαν αρκετά σοβαρές δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονταν τα μέλη μεταξύ τους.


Εύλογα συμπεραίνεται, ότι η συμβίωση με έναν από τους τρεις ανασφαλείς τύπος (δηλαδή τον αγχώδη, τον απορριπτικό ή τον αμφιθυμικό τύπο) ερωτικού συντρόφου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι’ αυτό γιατί αρκετά συχνά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια έχουν τη ρίζα τους στα συγκεκριμένα αυτά μοτίβα συναισθηματικής αλληλεπίδρασης, που υιοθετούν οι ενήλικες στην ερωτική τους ζωή. Δυστυχώς, τα μοτίβα αυτά δεν είναι εύκολο να αλλάξουν, καθώς όπως επισημάνθηκε, έχουν τη βάση τους στα πρώιμα βιώματα της παιδικής ηλικίας. Συχνά η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους ή η Ατομική Ψυχοθεραπεία είναι ο μόνος δρόμος για να κατανοήσουν και σταδιακά να διαφοροποιήσουν οι αγχώδεις, οι απορριπτικοί και οι αμφιθυμικοί ερωτικοί σύντροφοι τις ανασφαλείς συμπεριφορές που εκδηλώνουν μέσα στη σχέση τους.



Πρόσφατα Posts