top of page

Πώς διατηρείται το σεξουαλικό ενδιαφέρον μέσα στη σχέση;


Η σεξουαλική ζωή κάθε ζευγαριού είναι η πιο ιδιαίτερη, προσωπική και στενή μορφή ανθρώπινης επαφής. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μία υγιή σεξουαλική σχέση κερδίζουν πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και για τη σωματική τους υγεία. Τι είναι όμως αυτό που καθιστά ικανοποιητική τη σεξουαλική ζωή δύο ανθρώπων; H πλειοψηφία των επιστημόνων συντείνουν στο ότι ικανοποιητική σεξουαλική σχέση είναι αυτή, από την οποία και οι δύο σύντροφοι αντλούν ευχαρίστηση. Αντίθετα, η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού "βάλλεται" όταν, είτε ο ένας είτε και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι παύουν να απολαμβάνουν την μεταξύ τους ερωτική συνεύρεση. Η πιο συχνή αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μείωση του ενδιαφέροντος για σεξουαλική επαφή. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συνήθης στα ζευγάρια, καθώς όπως αποκαλύπτουν μελέτες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των ζευγαριών μετά τα 3 χρόνια της σχέσης τους βιώνουν μία δραματική μείωση της επιθυμίας για σεξ με τον ή την ερωτική τους σύντροφο.


Τι γίνεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Μπορεί η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα στη σχέση να προμηνύει και το τέλος της;


Τι μπορούν να κάνουν οι ερωτικοί σύντροφοι για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μέσα στη σχέση;


Συζητήστε ανοιχτά το πρόβλημα με το σύντροφό σας. Η μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μέσα στη σχέση πολύ συχνά είναι ταυτόχρονα το αποτέλεσμα και η αιτία της συναισθηματικής αποξένωσης των ερωτικών συντρόφων. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περνάνε τα χρόνια η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής βασίζεται περισσότερο στη συναισθηματική επαφή, την κατανόηση και την αγάπη που επιδεικνύουν και οι δύο σύντροφοι ο ένας για τον άλλο. Η συναισθηματική αποξένωση των ερωτικών συντρόφων συχνά συνδέεται με μειωμένη επικοινωνία ή με άλλου είδους «εκκρεμότητες» μέσα στη σχέση. Ακόμη και στην περίπτωση, που τα άλυτα ζητήματα της σχέσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, οι ερωτικοί σύντροφοι είναι βοηθητικό να συζητούν γι’ αυτά "ανοιχτά" και να παρατηρούν πώς νιώθουν. Σχεδόν πάντα, όταν αποκαθίσταται η συναισθηματική απόσταση μέσα στο ζευγάρι, βελτιώνεται και η σεξουαλική σχέση.


"Φροντίστε" τη σχέση σας και να μην την θεωρείτε "δεδομένη". Η ερωτική σχέση μοιάζει με ένα «ζωντανό οργανισμό», τον οποίο και τα δύο μέλη της πρέπει να φροντίζουν εξίσου για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο και οι δύο σύντροφοι να φροντίζουν τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική τους εικόνα. Μία σύζυγος, που συνεχώς διαμαρτύρεται στο σύζυγό της για την έλλειψη σεξ, αλλά η ίδια έχει κατάθλιψη και υπομένει για χρόνια την κακή συμπεριφορά του, είναι αναμενόμενο ότι δεν θα εισακουστεί από αυτόν. Η υγιής ερωτική ζωή σε μία μακρόχρονη σχέση λειτουργεί ταυτόχρονα ως προϋπόθεση αλλά και ως συνέπεια βαθιάς εσωτερικής ισορροπίας.



Ζήστε τη σχέση σας στο «παρόν». Αυτό επιτυγχάνεται με το να αντιμετωπίζει κανείς το σύντροφό του σαν να τον βλέπει για πρώτη και τελευταία φορά. Αυτό συνεπάγεται να είναι ικανοί οι σύντροφοι να βιώνουν την κάθε στιγμή παρατηρώντας την απλά, χωρίς να κάνουν τίποτα, ανεξάρτητα από το πόσο ευχάριστη ή δυσάρεστη είναι. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μία «φρέσκια» ματιά μέσα στη σχέση και ταυτόχρονα αμβλύνει την αίσθηση της "ρουτίνας".


Στην περίπτωση που οι παραπάνω τρόποι δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της ελλιπούς ή μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης μέσα στη σχέση η Ατομική Ψυχοθεραπεία ή η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική.






Πρόσφατα Posts
Κατηγορίες άρθρων
Άρθρα ανά μήνα
bottom of page