Πώς θα βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει "άνετα" στο καινούριο του σχολείο
Η πρώτη μέρα του σχολείου είναι μία από τις πιο "ζωντανές" αναμνήσεις που παραμένουν αναλλοίωτες για πολλά χρόνια όσο κι αν μεγαλώσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους η πρώτη μέρα του σχολείου (ειδικά αν μιλάμε για έναρξη του του Νηπιαγωγείου ή του Δημοτικού) είναι μία εμπειρία που συνδέεται με πολύ έντονα συναισθήματα. Κάποια από αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα για το παιδί, ενώ άλλα είναι ευχάριστα.
Η ένταση και η ποιότητα των συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί κατά την πρώτη του επαφή με το σχολείο ασκεί ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εικόνα που αυτό δημιουργεί για τη σχέση του με τους συμμαθητές του, τους εκπαιδευτικούς, και τη γενικότερη μαθησιακή διαδικασία στην οποία εντάσσεται. Επιπλέον, η μετάβαση του παιδιού στο καινούριο σχολείο επηρεάζει σημαντικά την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας και της ικανότητας του παιδιού να χειρίζεται νέες και περισσότερο περίπλοκες καταστάσεις.
Ο ρόλος του γονέα κατά τη μετάβαση του παιδιού σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μάλιστα, όσο πιο ασφαλής είναι η σχέση ενός γονέα με το παιδί του, τόσο περισσότερο ικανό αναμένεται να είναι το παιδί, ώστε να διαχειριστεί τη μετάβασή του σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον με ηρεμία και ενθουσιασμό.
Εκτός όμως από την ασφαλή σχέση του παιδιού με την οικογένεια, οι γονείς μπορούν να διευκολύνουν την ψυχολογική προσαρμογή του παιδιού σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Να μιλήσουν στα παιδιά τους για τη νέα διαδικασία (π.χ. "στο δημοτικό έχετε τετράδια, βιβλία" κ.α.) και να τους δείξουν το χώρο τους σχολείου. Να προσπαθήσουν να τους δώσουν γενικές "εικόνες" του τι πρόκειται να διαδραματιστεί την πρώτη μέρα στο σχολείο. (π.χ. "όλα τα παιδιά μαζεύονται στην αυλή με τους γονείς τους" "θα μας μιλήσει ο διευθυντής και μετά θα γνωρίσουμε τη δασκάλα της τάξης"). Οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται στο παιδί με ήρεμο τρόπο και όχι με αίσθημα άγχους από την πλευρά του γονέα.
Να αγοράσουν μαζί με το παιδί κάποια απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστούν στο νέο σχολείο, π.χ. καινούρια τσάντα ή κασετίνα. Να ανα-διαμορφώσουν το προσωπικό δωμάτιο του παιδιού έτσι ώστε να μην προορίζεται μόνο για παιχνίδι. Π.χ. η αγορά ενός γραφείου ή μίας βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη για τα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό. Παράλληλα πρέπει να καθιερώσουν μία καθημερινή ρουτίνα που καθιστά το παιδί ξεκούραστο και ήρεμο να διαχειριστεί τη μετάβασή του στο νέο σχολικό πρόγραμμα.
Να φέρουν το παιδί σε επαφή με άλλα παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο. Το να βρίσκεται το παιδί σε ένα καινούριο περιβάλλον με γνώριμα πρόσωπα το καθιστά πολύ πιο ασφαλές από το να μη γνωρίζει κανένα άλλο παιδί. Η ύπαρξη φίλων ή γνωστών παιδιών "απαλύνει" το άγχος του αποχωρισμού που νιώθουν τα παιδιά κατά τη μετάβασή τους σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον.
Να εμπιστευτούν την ικανότητα του παιδιού τους να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός νέου περιβάλλοντος. Οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους ικανά να διαχειριστούν τη μετάβασή τους σε ένα νέο σχολείο ενισχύουν την ικανότητα αυτή των παιδιών τους. Αντίθετα οι γονείς που είναι οι ίδιοι φοβισμένοι και αγχωμένοι ουσιαστικά αναπαράγουν στο παιδί τους αισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας.
Να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι γονείς με εμπιστοσύνη και με θετική διάθεση τη δασκάλα και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Όταν οι γονείς διατυπώνουν άνευ λόγου αρνητικές κρίσεις για το σχολείο εύλογο είναι ότι θα μεταδώσουν στο παιδί τους αρνητικές εικόνες και αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο.