Όποια και αν είναι η ηλικία μας, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε από το σπίτι, η οικογένεια υπάρχει μέσα μας –στις στάσεις και τους τρόπους έκφρασης, τις κοινωνικές αξίες και την αντίληψη που έχουμε για το «σπίτι». Συχνά όμως δεν καταφέρνουμε να συνδεθούμε με τα μέλη της οικογένειάς μας. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εμπειρίες που είχαμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας με την οικογένειά μας επαναλαμβάνονται στη ζωή μας με τους συντρόφους και τα παιδιά μας.
Σε αυτό το αποκαλυπτικό βιβλίο, η διακεκριμένη οικογενειακή θεραπεύτρια Monica McGoldirck ερευνά τους τρόπους συμπεριφοράς που αναπτύσσουν οι οικογένειες ερμηνεύοντας τα οικογενειακά πρότυπα μέσα από την τεχνική του γενεογράμματος (οικογενειακό δέντρο). Οι επαναλαμβανόμενες ρήξεις, οι συμμαχίες και οι αυτοκτονίες, ακόμα και τα διαζύγια αποκτούν διαφορετικό νόημα και δεν αποτελούν πλέον απλές συμπτώσεις, όταν τα δούμε όπως παρουσιάζονται και καταγράφονται στον οικογενειακό χάρτη που εκτείνεται μέχρι και τρείς γενιές πίσω στην ιστορία της οικογένειας. Η McGoldirck χρησιμοποιεί τα γενεογράμματα διάσημων οικογενειών –μεταξύ των οποίων οι Κένεντι, οι Χέμπορν, οι Μπετόβεν, οι Μπροντέ και η οικογένεια των αδελφών Μαρξ- για να εξετάσει την επίδραση που ασκούν η σειρά γέννησης και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια, οι οικογενειακοί μύθοι και τα μυστικά, οι πολιτισμικές διαφορές, οι σχέσεις των ζευγαριών και ο κεντρικός ρόλος της απώλειας. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου αναδύονται ερωτήματα που ο αναγνώστης μπορεί να θέσει στον εαυτό του και να τον βοηθήσουν να γίνει ο ίδιος ερευνητής και να ξεσκεπάσει πληροφορίες που μέχρι πρότινος παρέμεναν καλυμμένες, παρεξηγημένες ή φαινομενικά ανούσιες.
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλαμβάνουν». Το μήνυμα αυτού του βιβλίου είναι θετικό: εάν επανασυνδεθούμε με το παρελθόν, μας λέει η McGoldirck, μπορούμε να επιλέξουμε το μέλλον μας.