top of page

Γιατί οι ερωτικοί σύντροφοι παύουν να ενδιαφέρονται για το σεξ;


Couple not having sex

Αρκετά συχνά, οι ερωτικές σχέσεις των ενηλίκων χαρακτηρίζονται από περιόδους, όπου είτε ο ένας από τους δύο συντρόφους, είτε και οι δύο σύντροφοι παύουν να ενδιαφέρονται για την ερωτική τους ζωή.


Τι συμβαίνει όμως σε μία ερωτική σχέση όταν χάνεται η επιθυμία για ερωτική επαφή; Τι είναι αυτό που σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, απομακρύνει σεξουαλικά τους συντρόφους;


Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους μειώνεται ή παύει το ενδιαφέρον για σεξ μέσα σε μία σχέση είναι οι εξής:


H ύπαρξη συναισθηματικής απόστασης μέσα στο ζευγάρι. Όταν οι ερωτικοί σύντροφοι δεν είναι ήρεμοι και ικανοποιημένοι συναισθηματικά είναι επόμενο ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική τους επικοινωνία. Αντίστοιχα, όταν επικρατούν έντονοι καυγάδες, διαφωνίες και εκκρεμούν άλυτα θέματα μέσα στο ζευγάρι, τότε η επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση συνήθως μειώνεται. Τις περισσότερες φορές η ύπαρξη συναισθηματικής απόστασης μέσα στο ζευγάρι εκφράζεται ως αίσθηση «βαρεμάρας».

A couple running

Η έλλειψη κοινού χρόνου για το ζευγάρι. Όταν οι άνθρωποι αφιερώνουν υπερβολικά πολύ χρόνο στη δουλειά τους, στο μεγάλωμα των παιδιών και σε άλλου είδους (εξίσου σημαντικές) οικογενειακές υποχρεώσεις, είναι περισσότερο πιθανό ότι θα παραμελήσουν την ερωτική τους ζωή.


Η αρνητική σεξουαλική εικόνα των ερωτικών συντρόφων. Οι ενήλικες που δεν νιώθουν άνετα με το σώμα τους και τη γενικότερη σεξουαλική τους εικόνα συνήθως αποφεύγουν εντονότερα τη σεξουαλική επαφή. Μέσα από την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, οι ενήλικες αυτοί ουσιαστικά αποφεύγουν να «δουν» πόσο άσχημη είναι ή πόσο άσχημη νομίζουν ότι είναι η σεξουαλική τους εικόνα. Το ίδιο ισχύει για τους ενήλικες που θεωρούν μη ελκυστική την εικόνα του ερωτικού τους συντρόφου. Σε αυτή την περίπτωση η αποφυγή της ερωτικής πράξης στοχεύει στην αποφυγή της επαφής με μία μη ελκυστική φιγούρα.


A sad woman

H αρνητική εικόνα για το σεξ. Οι ενήλικες που εισέπραξαν επικριτική διάθεση από ένα πρώην σύντροφο, όσον αφορά την επίδοσή τους στον ερωτικό τομέα είναι περισσότερο πιθανό να περιορίσουν την επιθυμία τους για ενεργό σεξουαλική ζωή. Ακόμη πιο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει ένας υπερβολικά αυστηρός τρόπος ανατροφής, στα πλαίσια του οποίου ο γονέας τόνιζε διαρκώς στο παιδί πόσο «κακό» και απαγορευμένο είναι το σεξ μέσα σε μία σχέση.

Το άγχος επίδοσης στον τομέα του σεξ. Κάποιοι άνθρωποι αγχώνονται τόσο έντονα για το αν θα καταφέρουν να ευχαριστηθούν τη σεξουαλική πράξη ή για το αν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον/την ερωτική τους σύντροφο, με αποτέλεσμα να το αποφεύγουν τελείως, προκειμένου να παραμένουν ήρεμοι.


Η ύπαρξη ψυχολογικών ή οργανικών δυσλειτουργιών. Συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από έντονα ψυχολογικά προβλήματα νιώθουν μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις σωματικών τραυματισμών ή άλλων οργανικών παθήσεων, εξαιτίας των οποίων κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή.


A couple talking


Όπως ήδη αναφέρθηκε, στις περισσότερες σχέσεις είναι αναμενόμενο να εντοπίζονται περίοδοι, κατά τις οποίες η σεξουαλική επιθυμία ή δραστηριότητα των συντρόφων μειώνεται. Οι περίοδοι αυτοί δεν "προμηνύουν" απαραίτητα κάτι αρνητικό για τη σχέση, αρκεί και τα δύο μέλη του ζευγαριού να είναι σε θέση να μιλήσουν "ανοιχτά" και άνετα για τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις περιόδους. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, συχνά η αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας από ειδικούς επιστήμονες και η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους αποβαίνουν ιδιαίτερα βοηθητικές.

















Πρόσφατα Posts
Κατηγορίες άρθρων
Άρθρα ανά μήνα
bottom of page