top of page

Τα 6 βασικά σημεία της "καλής" ερωτικής σχέσης

Η ερωτική σχέση

Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία ζεύγους τείνουν να εστιάζουν σε πέντε πολύ βασικά σημεία ή αλλιώς χαρακτηριστικά της ερωτικής σχέσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως αποκαλύπτουν οι περισσότεροι ενήλικες που καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, καθορίζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν μέσα στη σχέση τους. Τα σημεία αυτά συνοψίζονται στα εξής:



1. Η λήψη αναγνώρισης και θαυμασμού από τον ερωτικό σύντροφο. Αγαπάμε τους ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Αντιθέτως, η κριτική καταστρέφει την αγάπη. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά ή τη στάση του άλλου για να του εκφράσουμε έναν καλό λόγο. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το να εκφράζονται θετικά σχόλια μέσα στην ερωτική σχέση περιορίζει τις πιθανότητες να «αλλάξει» ο άλλος προς μία πιο επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Οι ερωτικοί σύντροφοι που αισθάνονται ότι είναι υπολογίσιμοι, αποδεκτοί και αγαπητοί μέσα στη σχέση τους είναι πολύ πιο πιθανό να λάβουν υπόψη και να σεβαστούν τα «παράπονα» του άλλου.

2. Η ικανότητα του ζευγαριού να «περνάει καλά» μέσα στη σχέση. Πολύ συχνά η αλληλεπίδραση ενός ζευγαριού περιορίζεται αυστηρά και μόνο στη διευθέτηση ή την επίλυση πρακτικών θεμάτων. Είναι όμως πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι να «διασκεδάζει» παρέα με όποιο τρόπο εκείνο επιθυμεί. ( π.χ. είτε με άλλα ζευγάρια, είτε οι δύο τους, κάνοντας κάποιο σπορ κλπ.). Η αίσθηση των ερωτικών συντρόφων ότι ο άλλος δεν επιθυμεί να κάνουν πράγματα μαζί είναι μία μεγάλη πληγή για τις περισσότερες σχέσεις. Κατά διαφορετικό τρόπο, η αίσθηση της «καλοπέρασης» μέσα σε μία ερωτική σχέση συνεπάγεται ότι η προσοχή των ερωτικών συντρόφων απομακρύνεται από το τι δεν πάει καλά, και επικεντρώνεται στο τι ενισχύει την κοινή αίσθηση της χαράς και της ευχαρίστησης.



3. Η τήρηση μίας θετικής στάσης απέναντι στον άλλο. Οι άνθρωποι που τηρούν θετική στάση απέναντι στη σχέση τους σκέφτονται λιγότερο με βάση το «εγώ» και συχνότερα με βάση το «εμείς». Το πιο συχνό δίλημμα που βιώνουν οι άνθρωποι είναι η ισορροπία ανάμεσα στο «μαζί» και στο «μόνοι». Το να στηρίζει ο ένας τον άλλο δεν συνεπάγεται ότι πρέπει πάντα να γίνεται μέσα στη σχέση αυτό που επιθυμεί ο ένας από τους δύο. Και εδώ η «χρυσή τομή» είναι το ζητούμενο.

4. Η εκδήλωση αγάπης μέσα από τη φυσική επαφή. Η σεξουαλική επαφή είναι ένδειξη συναισθηματικής οικειότητας και ενισχύει το δεσμό ανάμεσα στο ζευγάρι. Εξίσου βοηθητικά λειτουργούν οι αυθόρμητες αγκαλιές, το πιάσιμο του χεριού, ένα φιλί στο λαιμό κλπ. Πολύ συχνά η έλλειψη σωματικής επαφής κάθε είδους είναι αποτέλεσμα της συναισθηματικής αποξένωσης και των συχνών εντάσεων που βιώνονται μέσα στη σχέση. Συχνά, οι άνθρωποι που στερούνται τη φυσική επαφή με το σύντροφό τους αισθάνονται δυσάρεστα όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους να εκφράζουν την αγάπη τους με αυτό τον τρόπο.



5. Η αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας μέσα στη σχέση. Οι σύντροφοι έχουν ανάγκη να νιώθουν εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση τους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να πιστεύουν ότι το έτερον ήμισυ δεν επιδιώκει να βρει έναν πραγματικό ή «εικονικό» ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο η απουσία απιστίας δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ύπαρξη συναισθηματικής ασφάλειας μέσα σε μία σχέση. Οι ερωτικοί σύντροφοι νιώθουν ασφαλείς όταν θεωρούν δεδομένη την υποστήριξη του άλλου μέλους της σχέσης. Κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται φυσικά ότι ο ένας πρέπει πάντοτε να συμφωνεί ή να εγκρίνει όλες τις επιλογές του άλλου. Αλλά ότι ο κάθε σύντροφος μπορεί να διατηρεί μία ελαφρώς πιο θετική (από την αντικειμενική) ματιά απέναντι στις επιλογές του άλλου, λόγω του συναισθηματικού δεσμού που διατηρούν μεταξύ τους.



6. Η ύπαρξη έλξης μέσα στη σχέση. Σε μία "καλή" σχέση ο ένας αισθάνεται άνετα απέναντι στον άλλο. Συχνά οι άνθρωποι επιστρέφοντας από τη δουλειά έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν. Δυστυχώς όμως αυτή η άνεση συχνά αγγίζει τα όρια της παραμέλησης του εαυτού. Αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αποφεύγουν τη σωματική επαφή μέσα στη σχέση επειδή ο σύντροφός τους δεν κάνει συχνά μπάνιο ή επειδή έχει δυσάρεστη αναπνοή. Ωστόσο, η ύπαρξη έλξης μέσα στη σχέση δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική εικόνα ή τη σωματική αίσθηση που προκαλεί ο ερωτικός σύντροφος. Η έλξη μέσα σε μία σχέση σχετίζεται με την ευαισθησία με την οποία αντιλαμβάνεται κανείς τις ανάγκες του άλλου. Οι ερωτικοί σύντροφοι δεν αναμένεται να λειτουργούν μεταξύ τους όπως τα μικρά αδέρφια. Αντίθετα, αναμένεται να πραγματοποιούν ενδιαφέροντες διαλόγους μεταξύ τους και κυρίως να αντιλαμβάνονται την επίδραση που έχει η διάθεση του ενός απέναντι στον άλλο.


Όλα τα παραπάνω σημεία συχνά – αλλά όχι πάντα – καταδεικνύουν πόσο αρμονικά λειτουργεί μία ερωτική σχέση και πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι ερωτικοί σύντροφοι μέσα σε αυτή. Οι ψυχολόγοι που εφαρμόζουν ψυχοθεραπεία ζεύγους αρκετές φορές αξιολογούν σε τι βαθμό τα σημεία αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά της σχέσης των ενηλίκων που αναζητούν υποστήριξη. Ταυτόχρονα, η πορεία της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας ζεύγους συνήθως αξιολογείται με βάση το κατά πόσο δημιουργούνται μέσα στη σχέση συνθήκες, οι οποίες ενισχύουν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο «κλίμα» ανάμεσα στο ζευγάρι.


Aναφορά

Ε F. Wachtel (2017). The heart of couple therapy. Knowing what to do and how to do it. The Guilford Press. London.



Πρόσφατα Posts
Κατηγορίες άρθρων
Άρθρα ανά μήνα
bottom of page