top of page

Πώς θα πετύχεις τους στόχους που έθεσες για το 2017


Πάντα υπάρχει κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Ειδικά στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πώς θα αποκτήσουν περισσότερα χρήματα, μία καλύτερη δουλειά, ένα όμορφο σπίτι κ.α. Άλλοι συλλογίζονται πώς θα έρθουν πιο κοντά με τα μέλη της οικογένειάς τους ή πώς θα πάρουν απόσταση από αυτά, πώς θα βγουν από μία δύσκολη ερωτική σχέση ή πώς θα γνωρίσουν ένα νέο ερωτικό σύντροφο.


Κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς αρκετοί άνθρωποι συνηθίζουν να σκέφτονται περισσότερο από οποτεδήποτε τη χρονιά που πέρασε και το παρελθόν τους. Ταυτόχρονα στη φάση αυτή θέτουν στόχους για θετικές αλλαγές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στη ζωή τους. Οι αλλαγές αυτές συχνά δεν είναι εύκολες καθώς στην ουσία αντανακλούν αλλαγές σε πάγιους τρόπους συμπεριφοράς, στον τρόπο σκέψης και στα συναισθήματα.

Τι είναι όμως αυτό που τελικά καθορίζει εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει κανείς για τη νέα χρονιά;


O χαρακτήρας και το είδος των στόχων που θέτει κάποιος καθορίζουν σε πολύ βαθμό το κατά πόσο αυτοί είναι πραγματοποιήσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι οι “μικροί” και ρεαλιστικοί στόχοι είναι περισσότερο εφικτό να πραγματοποιηθούν, σε αντίθεση με τον προγραμματισμό δυσβάσταχτων αλλαγών σε πάγιους τρόπους σκέψης ή συμπεριφοράς που δεν γίνεται να αλλάξουν μέσα σε μία μέρα. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι η προσωπική ευθύνη και η αποφασιστικότητα με την οποία στοχεύει κανείς να δεσμευτεί και να πραγματοποιήσει αλλαγές στη ζωή του.


Συνοψίζοντας τα βήματα μέσα από τα οποία επιτυγχάνονται ευκολότερα οι στόχοι που ορίζει κανείς για τη νέα χρονιά καταλήγουμε στα εξής:

  • Θέσε εφικτούς στόχους. Επέλεξε να κάνεις αλλαγές που αισθάνεσαι βέβαιος/η ότι μπορείς να τηρήσεις. Οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας συνήθως επιτυγχάνονται μέσα από μικρά και σταθερά βήματα. Όσοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν απότομες, ριζικές αλλαγές ή μεγαλεπήβολους στόχους συχνά οδηγούνται στην ψυχολογική εξουθένωση και την απογοήτευση. Εάν π.χ. Μία ώριμη γυναίκα επιθυμεί να γνωρίσει ένα νέο ερωτικό σύντροφο καλό είναι να εντάξει στο εβδομαδιαίο της πρόγραμμα τουλάχιστον μία βραδυνή έξοδο με φίλους (αντί να σκέφτεται ασταμάτητα και να “ψάχνει” κάθε ώρα και στιγμή τον τέλειο άντρα). Αντίστοιχα για κάποιον που ξεκινάει το γυμναστήριο είναι προτιμότερο να θέσει ως στόχο να πηγαίνει σε αυτό 3 φορές την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα.


  • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην προσπαθείς να τα αλλάξεις όλα μαζί. Οι σημαντικές αλλαγές γίνονται σταδιακά και χρειάζονται υπομονή. Όποιος επιθυμεί άμεσες και γρήγορες αλλαγές σε πολύ σοβαρά ζητήματα της ζωής του ή σε θέματα που τον απασχολούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι αναμενόμενο ότι θα αποτύχει. Συχνά για να πετύχει κανείς ένα στόχο χρειάζεται να κάνει πολλά, επιμέρους, μικρά βήματα, ένα την κάθε φορά και όχι όλα μαζί.

  • Προσπάθησε να μην “το βάζεις κάτω”. Στους καθημερινούς, “μικρούς” αγώνες που δίνει ο καθένας από εμάς στόχος δεν είναι η τελειότητα. Τα μικρά “παραπατήματα” κατά την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου είναι σχεδόν πάντοτε αναμενόμενα και φυσιολογικό να συμβούν. Είναι παράλογο να εγκαταλείπει κανείς την προσπάθεια που καταβάλει, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πετυχαίνει αυτό ακριβώς που είχε στο νου του. Απώτερος στόχος είναι να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του και να συνεχίζει την προσπάθεια, παρά τα μικρά “ολισθήματα” που πραγματοποιεί.

  • Ζήτησε υποστήριξη. Το να μιλήσει κανείς με τα αγαπημένα του πρόσωπα για τους στόχους που προσπαθεί να πετύχει και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετά καταπραϋντικό. Ωστόσο εάν, παρ' όλες τις συζητήσεις που πραγματοποιεί κανείς με άτομα από το περιβάλλον του, συστηματικά αποτυγχάνει να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές που επιθυμεί στη ζωή του και αυτό του προκαλεί άγχος, τότε η επιστημονική υποστήριξη ενός ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική. Οι ψυχολόγοι είναι επιστήμονες ψυχικής υγείας που μέσω της ατομικής συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας βοηθούν τους ενήλικες να θέτουν και να ικανοποιούν ξεκάθαρους και καθοριστικούς στόχους για τη συναισθηματική τους ζωή και την προσωπική τους υγεία.

Πρόσφατα Posts
Κατηγορίες άρθρων
Άρθρα ανά μήνα
bottom of page