top of page

Ξεχωριστές διακοπές:Tι σημαίνουν για το ζευγάρι;


Για ορισμένα ζευγάρια οι ξεχωριστές διακοπές ακούγονται αδιανόητες. Τα ζευγάρια αυτά συνήθως θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν μαζί δύο άνθρωποι αν δεν νιώθουν την ανάγκη να πάνε μαζί κάπου, για να ξεκουραστούν και να περάσουν ευχάριστα. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα στα ζευγάρια που έχουν παιδιά, όπου συνήθως εύλογα τίθεται το ερώτημα: «Και τώρα τι θα γίνει με τα παιδιά, με ποιόν θα πάνε;». Για κάποια άλλα ζευγάρια οι ξεχωριστές διακοπές αποτελούν μία καθιερωμένη διαδικασία, θεωρώντας απαραίτητο για μία ή δύο φορές το χρόνο, πότε ο ένας και πότε ο άλλος να κάνει μία εκδρομή συνήθως με κάποιους καλούς φίλους του ή με συγγενείς.


Τι σημαίνουν όμως αυτές οι επιλογές;


Μπορεί να κάνουν καλό σε μία σχέση οι ξεχωριστές διακοπές;


Στην ουσία η ποιότητα μίας σχέσης δεν κρίνεται από το κατά πόσο οι δύο σύντροφοι αποφασίζουν ή όχι να πάνε μαζί διακοπές. Με άλλα λόγια, μία σχέση που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και συναισθηματική ασφάλεια δεν "βλάπτεται" από την απόφαση των συντρόφων να κάνουν ξεχωριστές διακοπές. Αντίθετα μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μία τέτοια απόφαση μπορεί να αποβεί ακόμη και βοηθητική για τη σχέση για τους εξής λόγους:

Η ερωτική σχέση

  • Η απόσταση των ερωτικών συντρόφων συχνά "αναζωπυρώνει" το ενδιαφέρον τους και την επιθυμία να βρεθούν ξανά μαζί. Στις υγιείς ερωτικές σχέσεις είναι έως και "ωφέλιμο" ο ένας να "λείπει" στον άλλο για μικρά διαστήματα. Μάλιστα, τα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία αποφασίζουν να κάνουν ξεχωριστά διακοπές προσφέρουν ένα πολύ καλό παράδειγμα στα παιδιά, του πώς χτίζεται η ανεξαρτησία και η εμπιστοσύνη μέσα σε μία σχέση.

  • Είναι μία καλή ευκαιρία να κάνει ο καθένας αυτό που πραγματικά του αρέσει. Σε μία σχέση συμμετέχουν δύο διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές ανάγκες, γούστα και επιθυμίες. Ακόμη και οι πλέον ταιριαστοί σύντροφοι αποκλείεται σε κάποια φάση της ζωής τους να μη θελήσουν να κάνουν κάτι ή να πάνε κάπου, όπου το άλλο μέλος της σχέσης ενδέχεται να μην επιθυμεί. Για ένα ζευγάρι που αποφασίζει από κοινού να κάνει ξεχωριστές ή διαφορετικού είδους διακοπές, μπορεί να είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει κοινή γραμμή πάνω σε άλλα θέματα, πολύ πιο καθοριστικά για την πορεία όλης της οικογένειας.

Γυναίκα που κάνει αυτό που της αρέσει

  • Είναι ένας καλός τρόπος για να δείξει ο ένας σύντροφος ότι στηρίζει τον άλλο (και το αντίστροφο). Οι ξεχωριστές διακοπές δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ένας σύντροφος μπορεί να πάρει άδεια από τη δουλειά του σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία το άλλο μέλος της σχέσης δεν μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του. Ή το αντίστροφο. Μία σύζυγος μπορεί να αισθανθεί ιδιαίτερα έντονη ανάγκη να πάει ένα τριήμερο να επισκεφτεί την οικογένειά της σε μία άλλη πόλη, ενώ ο σύζυγος αποφασίζει να παραμένει στο σπίτι με τα παιδιά, απαλλάσσοντάς την προσωρινά από τις καθημερινές της υποχρεώσεις.

Η υποστήριξη μέσα στη σχέση

Πάρα ταύτα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου, όταν το θέμα των ξεχωριστών διακοπών τίθεται σε μία σχέση, προκαλεί έντονη αναστάτωση και ανασφάλεια. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή ήδη υπάρχουν προβλήματα στη σχέση.


Πώς όμως μπορεί να καταλάβει κανείς εάν οι ξεχωριστές διακοπές σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση;


  • Όταν το βασικό κίνητρο των ξεχωριστών διακοπών δεν είναι η ανάγκη του ενός ή και των δύο συντρόφων να βρεθούν σε ένα άλλο τόπο ή με κάποιους άλλους ανθρώπους, αλλά πρωτίστως το να «ξεφύγουν» έστω και προσωρινά από τα προβλήματα της σχέσης τους.


  • Όταν οι ξεχωριστές διακοπές ταυτίζονται με διάλειμμα από τη σχέση, τότε αυτό συνεπάγεται ότι ο ένας μπορεί να περιμένει από τον άλλο να συμπεριφέρεται στον ερωτικό τομέα σαν να είναι εκτός σχέσης. Στην περίπτωση αυτή οι ξεχωριστές διακοπές μπορεί να λειτουργήσουν ως αφορμή για τη διάλυση μίας σχέσης, τα προβλήματα της οποίας στην πραγματικότητα οδήγησαν είτε τον έναν είτε και τους δύο συντρόφους στο να κάνουν ξεχωριστές διακοπές.


  • Όταν το ένα ή και τα δύο μέλη της σχέσης δεν σέβονται τις «ανησυχίες» και τους φόβους που εκφράζει ο άλλος για το θέμα των ξεχωριστών διακοπών. Π.χ. όταν μία σύντροφος που κάνει ξεχωριστές διακοπές δεν απαντάει ποτέ στα τηλέφωνα του συντρόφου της, προφανώς εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την σαφή ανάγκη της να «πάρει» απόσταση, εξαιτίας δυσκολιών που επικρατούν στη σχέση. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό δεν δείχνει να συμμερίζεται το ενδιαφέρον του άλλου μέλους της σχέσης.


  • Όταν η ανάγκη του ενός συντρόφου για ξεχωριστές διακοπές δεν αναγνωρίζεται ή αλλιώς δεν βρίσκει σύμφωνο και το άλλο μέλος του ζευγαριού. Στην περίπτωση αυτή ανακυκλώνεται ένα κλίμα δυσπιστίας, το οποίο ήδη επικρατεί σε λανθάνουσα μορφή μέσα στη σχέση. Συχνά τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους διαφωνίες «αμελούν» να κάνουν μαζί διακοπές και γι' αυτό ο ένας από τους δύο συνήθως αισθάνεται ότι ο άλλος δεν δικαιούται να λάβει «εκτός σχέσης» κάτι που συστηματικά «στερεί» από τον ίδιο.


Καλοκαίρι

Συνοψίζοντας, το να κάνει κανείς μόνος του διακοπές μπορεί να είναι τόσο βοηθητικό για τον ίδιο αλλά και για τη σχέση του, όσο και το να κάνει διακοπές και με τον/την σύντροφό του. Με άλλα λόγια, όσο σημαντικό είναι για κάποιον να απολαμβάνει κάποιες μέρες ξεκούρασης μόνος/μόνη, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και για το ζευγάρι να εξασφαλίζει κάποιες κοινές μέρες, μακριά από τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Μέσα σε ένα τέτοιο "κλίμα" διακοπών, συνήθως ξεδιπλώνονται οι πιο ευχάριστες, αλλά και οι πιο δυσάρεστες πτυχές της σχέσης.


Βιβλιογραφική Αναφορά

Napier, A. (2006). Οικογένεια, μαζί όμως αλλιώτικα. Εκδόσεις Κέδρος.

Πρόσφατα Posts
Κατηγορίες άρθρων
Άρθρα ανά μήνα
bottom of page